saltar al contingut principal
Cercar
URV

Primera Jornada de Ciència Ciutadana "30/50 anys de Ciència URV al territori"

Què són les jornades de Ciència Ciutadana 30/50 anys de Ciència URV al territori? És una oportunitat per interaccionar amb els investigadors/es de la URV i contribuir a la definició de nous experiments i reptes científics

Descripció

Iniciem un cicle d'actes de Ciència Ciutadana en què investigadores i investigadors molt rellevants de la URV ens parlaran sobre les seves contribucions científiques més significatives, aquelles que han suscitat el major interès internacional i que han estat altament citades per altres investigadors. Es tracta de temes de gran interès actual i que constitueixin peces essencials de la vàlua de la recerca i de la innovació de la URV. Aquest cicle serà una oportunitat única perquè els i les assistents, ciutadans i ciutadanes del territori, puguin ampliar coneixements i conèixer de primera ma l'apassionant món de la recerca i les persones que la lideren en les nostres comarques. 

Aquesta iniciativa s'emmarca en el "50/30 aniversari de la URV" i té com a objectiu fer participar la ciutadania en la ciència generada al nostre territori. Científics d’alt impacte divulgaran i debatran amb els i les assistents sobre la ciència d’alt nivell de la URV.Es pretén interaccionar amb la ciutadania per tenir-la en compte en la definició de nous experiments i reptes científics 

L’acte tindrà lloc al Paranimf de la Universitat, tot i que es pot seguir en línia.

Per recolzar aquesta activitat, impulsar la participació i promoure l'interès per la ciència, es publicarà prèviament una breu biografia dels investigadors/es i una explicació divulgativa de les seves publicacions més significatives. A més a més, els inscrits podran formular preguntes als investigadors/es sobre la seva biografia o recerca en tot moment, a través d'un formulari. Els organitzadors seleccionaran anticipadament quatre preguntes per cada ponent, entre les rebudes fins el dia anterior a l'acte, que opcionalment podran ser formulades durant el torn de preguntes per les pròpies persones que les han plantejat. La URV lliurarà una dessuadora i un diploma per a cada pregunta seleccionada. 

Us hi esperem.


Destinataris

  • Alumnat de batxillerat, de 4t d’ESO, de Cicles Formatius de Grau Superior i d’ensenyaments superiors
  • Professorat de tots els nivells
  • Aules de la Gent Gran de la URV
  • Alumni URV
  • Iubilo URV
  • Membres de Col·legis Professionals
  • Tothom interessat en la ciència i el coneixement

Primera jornada i inscripcions

  • Dimarts 5 d'abril de 2022, de 18 a 19:30 h, amb la participació dels prof. Àlex Arenas i Jordi Salas.
  • Lloc: Paranimf de la URV (Edifici Rectorat, c. Escorxador, s/n, Tarragona)

Programa

L’esdeveniment tindrà lloc al Paranimf de la Universitat (Ed. Rectorat, c. Escorxador s/n, Tarragona) però, si ho preferiu, ho podeu seguir virtualment  a través d’un enllaç que rebreu una vegada inscrits.

  • 18:00 h Benvinguda i presentació dels ponents (F.Díaz, amb short bio dels ponents)
  • 18:10 h. Ponències i debat (C. Lozano condueix acte i dona les paraules)
  • 18:10 h Exposició del Professor Alex Arenas relacionada en les seves contribucions científiques mes rellevants (20 minuts)
  • 18:30 h Formulació de qüestions al Prof. Arenas per part de la ciutadania i debat (20 min)
  • 18:50 h Exposició del Professor Jordi Salas relacionada en les seves contribucions científiques mes rellevants (20 minuts).
  • 19:10 h Formulació de qüestions al Prof. Salas per part de la ciutadania i debat (20 min)
  • 19:30 h Agraïments i cloenda

Ponents i articles

Àlex Arenas

Àlex Arenas

Universitat Rovira i Virgili (URV). Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques. Es va doctorar en Física a la U. Barcelona l'any 1996. Successivament ha estat investigador visitant a la UC Berkeley i al Lawrence Berkeley Lab, Berkeley (EUA). Actualment és professor titular de la URV (Tarragona, Espanya). És autor de més de 250 publicacions en revistes internacionals i actes de congressos, que han recollit més de 33700 citacions (font WoS). El seu índex h és de 70, amb 52 articles altament citats (100+). Ha estat assessor científic de 13 (+4 en curs) tesis doctorals. És editor de la revista internacional Physical Review E des de 2010, a l'àrea de física interdisciplinària. També és editor del Journal of Complex Networks, Network Neuroscience, Journal of Computational Social Sciences i membre del comitè executiu de la Complex Systems Society i del consell de la societat NETSCI.

L'any 2011 va obtenir el premi ICREA Academia. També va obtenir el 2011 el premi James Mc Donnell Foundation en Complex Systems. El 2017 va tornar a obtenir el premi ICREA Academia per cinc anys més. El 2018, va ser seleccionat membre de la Societat Americana de Física "per la investigació fonamental en ciència de xarxes i sistemes complexos, incloses detecció de comunitats, sincronització i xarxes multicapa, i les seves destacades contribucions editorials i de mentoria". L'any 2020 és seleccionat com a membre de la Network Science Society, i també l'any 2020 vaig obtenir el reconeixement del Premi Matemàtiques i Societat de la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer "per ajudar a visibilitzar les matemàtiques com a eina fonamental de resposta al repte social de la pandèmia, així com la seva capacitat per adaptar models matemàtics basats en la mobilitat de la població i l'estudi de la propagació d'epidèmies com la COVID-19 (incloent dades epidemiològiques obtingudes fins ara) i també preveure la influència d'aquells individus asimptomàtics que poden provocar noves infeccions).

Jordi Salas

Jordi Salas

Universitat Rovira i Virgili (URV). Unitat de Nutrició Humana. Departament de Bioquímica i Biotecnologia. El professor Jordi Salas Salvadó és actualment Professor Distingit de Nutrició i Investigador ICREA-Acadèmia de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Investigador del CIBERobn i coordinador del seu Programa de Nutrició. Director del Centre Català de la Nutrició de l'Institut d'Estudis Catalans (CCNIEC), president del Fòrum Mundial per a la Investigació i la Difusió de la Nutrició (INC); Membre del Comitè Científic de l'International Carbohydrate Quality Consortium (ICQ); Membre del Grup d'Experts del Grup d'Estudi de la Diabetis i la Nutrició (DSNG) de l'Associació Europea per a l'Estudi de la Diabetis (EASD).La investigació del Dr. Salas s'ha centrat en assaigs clínics en humans per avaluar l'efecte dels aliments, els compostos dietètics i els patrons dietètics sobre l'obesitat, la diabetis, la síndrome metabòlica i les malalties cardiovasculars.

Des de l'any 2005, és un dels líders de l'Estudi PREDIMED (n=7447 participants), i actualment és Coordinador i President del Comitè de Direcció de l'estudi PREDIMED-Plus (n=6874 participants), dos grans assaigs clínics per a  prevenció primària de malalties i mortalitat cardiovasculars. PREDIMED-Plus és un projecte multi-col·laboratiu que inclou 30 grups de recerca i que ha rebut subvencions nacionals, europees i dels EUA. Amb tots aquests projectes i col·laboracions, també s'han desenvolupat competències en medicina de precisió utilitzant diferents metodologies de l'OMIC, especialment la metabolòmica, que ara s'estan implementant en estudis epidemiològics i clínics.

Ha estat declarat per Clarivate Analytics com a "Investigador altament citat" els anys 2018, 2019, 2020 i 2021 com un dels investigadors més citats del món. Ha publicat més de 850 articles científics, sumant més de 35.200 citacions i ha publicat 14 llibres. Ha rebut múltiples premis sent l'últim la medalla Narcis Monturiol (Generalitat de Catalunya)