saltar al contingut principal
Cercar
URV

Experiències d'Aprenentatge Servei al Grau de Fisioteràpia


Pràctiques Tutelades Opcionals: Investigació, Esport, Hidroteràpia, Externes

  • Coordinació: Glòria Bernal Alarcón (gloria.bernal(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitats: Escoles, instituts d’educació secundària, casals i centres cívics de Reus i Tarragona.
  • Resum: L’estudiantat de 4t curs del Grau de Nutrició Humana i Dietètica i del Grau de Fisioteràpia van realitzar diverses activitats d'APS a més de 4.000 nens i nenes de les escoles i instituts de Reus durant el curs 2015-16. La realització d'aquestes activitats fa que l’estudiantat de la URV aprenguin a transmetre consells de salut, reflexionin sobre la necessitat de formar a la població i, per tant, millorin la seva qualitat de vida en general. Tots els temes tractats es basen en la prevenció a edats prematures de diferents problemes de salut amb alta prevalença en la població adulta, com obesitat i lumbàlgies. Els objectius específics de les activitats inclouen conèixer alternatives saludables, la importància d'uns hàbits alimentaris saludables, quins aliments han de configurar un esmorzar saludable, o les postures correctes a l'hora de realitzar diferents activitats de la vida diària. Aquestes activitats és desenvolupen des del curs 2012-13 amb diverses escoles, instituts d’educació secundària i centres cívics de Reus i Tarragona.
  • Pots escoltar l'experiència a Tarragona Ràdio
  •  

Treball de Fi de Grau

  • Coordinadoció: Maria del Carme Casajuana (mariadelcarme.casajuana(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitats: Escoles i Casals de la ciutat de Reus
  • Resum: Després de realitzar l'assignatura: "Pràctiques Tutelades Opcional: Investigació, Esport, Hidroteràpia, Externes" l'estudiant pot decidir realitzar el Treball Fi de Grau en l'àmbit Promoció de la Salut-Aprenentatge Servei.

Seminari Interdisciplinari

  • Coordinació: Sònia Monterde Pérez i Isabel Salvat Salvat (sonia.monterde(ELIMINAR)@urv.cat / mariaisabel.salvat(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Federació Mestral d'Associacions de discapacitats físiques i orgàniques Mestral - COCEMFE
  • Resum: Davant la constatació de l'existència d'un col·lectiu poblacional de persones amb dolor crònic cada cop més extens, i segons la recerca que està portant a terme en la Unitat de Fisioteràpia (Departament de Medicina i Cirurgia. Universitat Rovira i Virgili), s'ha implementat un programa educacional anomenat "Entendre el dolor" adreçat a la població general i vinculat a un projecte de recerca basada en la comunitat. L'objectiu, per una banda, és ajudar a les persones que pateixen dolor crònic, aportant-los un recurs tan necessari com és entendre'l millor, i per l'altra, aconseguir que l'estudiantat de Fisioteràpia, els fisioterapeutes del futur, siguin capaços d'entendre el dolor i d'explicar-lo als seus pacients. El programa realitzatv del curs 2012-13 al 2014-15, es basa en diferents treballs que demostren que la reconceptualització del dolor és una eina útil per a fer-lo disminuir i aconseguir una millora en la qualitat de vida de les persones que el pateixen. Consta d'una conferència-col·loqui impartida per l'estudiantat sobre la neurofisiologia del dolor, que pretén separar la idea tan arrelada i tan perillosa que associa el dolor a la lesió. Fins al moment s'han fet tres xerrades vinculades a aquest programa adreçades a persones amb dolor crònic i fibromiàlgia. Encara no s'han valorat quantitativament els resultats, però per les opinions recollides sembla que l'experiència està resultant positiva. Cal assenyalar que les dues localitats on s'ha fet (Valls i Cambrils) han demanat que es faci per segona vegada (a Valls ja s'ha repetit).