saltar al contingut principal
Cercar
URV

Experiències d'Aprenentatge Servei al Grau d'Enginyeria Informàtica


Interacció persona-ordinador (IPO)

  • Coordinació: César Mauri Loba (cesar.mauri(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Associació Excursionista de Catalunya de Reus.
  • Resum: Aquesta proposta es deriva del 1r Mercat de Projectes Socials al curs 2014-15. En el transcurs de l'assignatura, una part de l'estudiantat (en el nostre cas un grup de 4 estudiants) abordarà el disseny i l'avaluació de la usabilitat d'una aplicació per a dispositius mòbils sobre vies ferrades. El projecte neix d'una necessitat específica de l'entitat en relació a les persones que es dediquen a fer vies ferrades, semblant a l'escalada però utilitzant graons fets expressament i un cable de vida. Quan les persones van a fer vies ferrades, de vegades es queden col·lapsades a mitja via i no saben com trobar la via més ràpida per sortir-ne i no prendre mal. Per a resoldre aquest problema, es planteja la creació d'una aplicació per a dispositius mòbils d'última generació que permeti la localització del punt exacte de l'inici de la ferrada (via geolocalització) i descarregar-ne tota la informació dels trams (graons, ponts tibetans, desploms, rappels, etc.), ja sigui amb caràcter previ per fomentar la pràctica responsable de l’esport o bé, un cop dins la ferrada, per saber en quin lloc s’està i de quines alternatives es disposa. És important tenir en compte que dins de la via ferrada no hi sol haver cobertura telefònica, però sempre hi ha cobertura via GPS per geolocalització.

Treball de Fi de Grau - Disseny d'un videojoc accessible per a persones amb paràlisi cerebral

  • Coordinació: César Mauri Loba (cesar.mauri(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Associació Provincial de Paràlisi Cerebral (APPC).
  • Resum: Aquest projecte es deriva del 2n Mercat de Projectes Socials. L'objectiu fou explorar i desenvolupar les possibilitats que ofereixen els biosensors de baix cost per a persones amb paràlisi cerebral, amb finalitats interactives, d'oci, i/o lúdiques. Com a part del projecte, el curs 2015-16, es va desenvolupar un videojoc, on la interacció es du a terme a través de sensors d'electroencefalograma (EEG), com els que disposa la diadema NeuroSky, dirigits a persones amb paràlisi cerebral en l'APPC Tarragona, La Muntanyeta. 

Treball de Fi de Grau - Aplicació per a dispositius mòbils per l'atenció de nens/es amb autisme que s'han perdut

  • Coordinació: Maria Ferré Bergadà (maria.ferre(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Associació Astafanias, Asociación Internacional de Policías Tarragona (IPA).
  • Resum: L'autisme, conegut també com a Trastorn de l'Espectre Autista (TEA), tot i que afecta de diferent forma a les persones que el pateixen, dona lloc a dificultats de comunicació. Això comporta que, sobretot en el cas dels nens i en situacions on es veuen implicats serveis d'emergència, es produeixin situacions que dificultin l'actuació dels diferents cossos. Aquesta experiència es va basar en donar suport amb el disseny d'un sistema d'informació que reforcés el protocol d'actuació dels serveis d'emergència i cossos de seguretat quan hi ha implicats casos de nens autistes. Dos estudiants, un del grau d'Enginyeria Informàtica i un del grau d'Enginyeria Telemàtica, van dissenyar el curs 2016-17 una aplicació web i una app mòbil que facilités la interacció entre aquests serveis i el nen i el seu entorn, familiars i tutors.

Treball de Fi de Grau - Valorització de la reducció de residus que fa una entitat de recuperació d'objectes de segona mà i creació d'un programari

  • Coordinació: Pere Millán Marco (pere.millan(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Associació La Segona Volta.
  • Resum: Aquest projecte es deriva del 4t Mercat de Projectes Socials i ha consistit en el desenvolupament d'un programari per a una entitat de recuperació d’objectes de segona mà. S'han analitzat les necessitat de l'entitat i de quina forma es podia millorar el rendiment a través de la creació d'una infraestructura informàtica. El programari dissenyat per l’estudiant durant el curs 2017-18, permet reduir la quantitat de residus que es dóna a l'entitat i millorar la gestió de les existències dels productes emmagatzemats; a més, permet automatitzar el control de l'inventari, que fins ara es duia a terme de forma manual, amb el que es perdia una quantitat de temps considerable.

Treball de Fi de Grau - Creació d'un blog corporatiu d'una entitat de suport als consumidors

  • Coordinació: Carlos Barberà Escoí (carlos.barbera(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Associació Intercomarcal de Consumidors i Usuaris de Catalunya (AICUC).
  • Resum: Aquest projecte es deriva del 6è Mercat de Projectes Socials. Durant el curs acadèmic 2019-20, l’estudiant recopila les necessitats de l’Associació a diferents nivells, amb l’objectiu de dissenyar la pàgina web de l’entitat amb un programari nou per l’estudiant. Tindrà en compte la visibilitat de les tasques que desenvolupen, l’accessibilitat al públic, compartir informació i rebre suggeriments del públic en general; amb l’objectiu de dissenyar una estructura de web clara i útil. L’estudiant també treballarà les diferències entre una pàgina web tradicional i la web creada amb el nou programari, quant al funcionament, manteniment i costos.

Treball de Fi de Grau - Aplicació informàtica self-service sobre voluntariat a la ciutat de Tortosa

  • Coordinació: Pere Millán Marco (pere.millan(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Ajuntament de Tortosa.
  • Resum: Aquest Treball de Fi de Grau es realitza durant el curs acadèmic 2020-21. Es tracta del desenvolupament d'una aplicació informàtica self-service sobre voluntariat a la ciutat de Tortosa. La ciutat de Tortosa compta amb una àmplia xarxa d'entitats socials sense ànim de lucre amb estretes relacions entre elles que necessiten la participació de la comunitat per tal d'enfortir la incidència social de les seves tasques, així com la corresponsabilitat ciutadana. Proposem el disseny d'una aplicació per a dispositius mòbils interactiva per tal de posar en contacte entitats socials de la ciutat de Tortosa i persones interessades a fer activitats de voluntariat. La idea és que pugui comptar amb un buscador amb cerques específiques per tipologia de projectes disponibles, d'entitats, col·lectius socials al qual s'adrecen les activitats i temps de dedicació de la persona interessada. La persona voluntària també podria descarregar-se la seva agenda personal amb les dades de la recerca.

Treball de Fi de Grau - Disseny d'una eina per l'organització interna d'una entitat de persones voluntàries pel benestar animal

  • Coordinació: Pere Millán Marco (pere.millan(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: La Caseta dels Gats.
  • Resum: Disseny d'un eina per l'organització interna d'una entitat de persones voluntàries pel benestar animal en el curs acadèmic 2022-23:

    1) QUÈ necessitem? Som una entitat formada principalment per persones voluntàries (entre 30 i 40 persones: de dedicació fixa, organitzadors i de dedicació puntual). Tota la nostra organització interna funciona a través d'aplicacions de missatgeria instantània i trobem grans dificultats per centralitzar la informació, informar d'alertes per emergències amb els animals, torns de manteniment, cas de malaltia infecciosa, protocols higiènics, etc. A més, tenim un perfil de persones voluntàries molt variat (joves, gent gran), de manera que no tothom s'habitua a la dinàmica dels grups de missatgeria.

    2) COM fer-ho? Necessitem una eina per l'organització interna de les persones voluntàries i organitzadores de l'entitat; que pugui incloure les especificitats de les nostres funcions i informacions que s'han de centralitzar, així com el perfil de persones voluntàries de l'entitat.

Treball de Fi de Grau - Digitalització d'una guia de recursos i serveis en salut mental

  • Coordinació: Pere Millán Marco (pere.millan(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Associació Ment i Salut - La Muralla.
  • Resum: Digitalització d'una guia de recursos i serveis en salut mental durant els cursos 2021-22 i 2022-23:

    1) QUÈ necessitem? Fa temps estem treballant, des d'una comissió creada a tal efecte, en l'elaboració d'una guia de recursos i serveis en salut mental. Es tracta de recursos i serveis, tant públics com privats, de tot el Camp de Tarragona. Volem que aquesta guia sigui digitalitzada, en línia i que pugui ser de consulta pel públic general.

    2) COM fer-ho? Necessitem ajuda en la digitalització d'aquesta guia de recursos i serveis en salut mental, pel Camp de Tarragona. No tenim els coneixements tècnics per tal de dissenyar aquesta digitalització (que sigui accessible, intuïtiva, etc.) i el disseny de la plataforma web on es podria allotjar, per ser de consulta pública i accessible.

Treball de Fi de Grau - Disseny per digitalitzar el joc de taula Cooppel

  • Coordinació: Hebert Pérez Rosés (bert.perez(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Causa Coopel per la Pau
  • Resum: Coopel és un sistema d'aprenentatge innovador, basat en la cooperació i la recerca. El projecte (de l’any 2021-22) consisteix en desenvolupar la plataforma que faci possible la interacció dels estudiants amb els professors i entre ells mateixos, i d'aquesta manera assolir els objectius de l'aprenentatge. Les tasques realitzades per l’estudiant son: el desenvolupament d'una aplicació educativa i d'estudi on els propis usuaris poden crear i compartir continguts de qualsevol àmbit del coneixement, en diversos formats tals com imatges, text, so i video. 

Treball de Fi de Grau -  Disseny d'un software per treballar l'estimulació cognitiva amb afectats d'Alzheimer

  • Coordinació: Pere Millán Marco (pere.millan(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Associació de Familiars d’Alzheimer de les Terres de l’Ebre.
  • Resum: A AFATE desenvolupem un programa d’estimulació cognitiva amb l’objectiu de millorar i mantenir el màxim temps possible les funcions cognitives presenrvades de les persones malaltes i la seva independència en la realització de les activitats de la vida diària. El treball està dissenyat l’any 2022-23.

Treball de Fi de Grau -  Creació d'una eina de gestió per un projecte de "Biblioteca de les coses" a Sant Salvador

  • Coordinació: Pere Millán Marco (pere.millan(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: El Far Cooperatiu.
  • Resum: El Far és una cooperativa de treball que dona llum a projectes sensibles i responsables, per fer-los visibles i així aconseguir que tinguin més impacte en la comunitat. El treball es du a terme el curs 2022-23. L’experiència es basa en la creació d’una eina de gestió per un projecte de “biblioteca de les coses” a Sant Salvador per poder compartir objectes d’ús quotidià, a l’abast de totes les persones.

Treball de Fi de Grau - Desenvolupament d'una aplicació mòbil per la gestió de voluntariat tortuga al litoral català

  • Coordinació: Pere Millán Marco (pere.millan(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: GEPEC-Ecologistes de Catalunya
  • Resum: Treball de Fi de Grau dut a terme l’any 2022-23. L’educació ambiental i la participació de la ciutadania són els fonaments del canvi en la cura del medi ambient. L’experiència tracta del desenvolupament d’una aplicació mòbil per la gestió de voluntariat tortuga al litoral català. Centenars de persones voluntàries del GEPEC-EdC recorren la platja durant mesos, per localitzar postes i custodiar els nius. La gestió de tota aquesta informació seria molt més senzilla amb una aplicació mòbil que ajudi a gestionar-ho.

Treball de Fi de Grau - Disseny d'una aplicació mòbil de ciència ciutadana per l'observació del corriol camanegre

  • Coordinació: Montse García Famoso (montse.garcia@urv.cat)
  • Entitat: GEPEC-Ecologistes de Catalunya
  • Resum: Treball de Fi de Grau dut a terme l'any 2022-23. El corriol camanegre és un petit ocell en perill que nidifica a la sorra de la platja. El projecte de conservació del corriol consisteix a realiltzar el seguiment d’aquesta espècie i registrar el màxim de dades possibles. Per fer-ho, es compta amb més d’un centenar de persones voluntàries. L’objectiu és convertir aquesta participació en un projecte de ciència ciutadana i per fer-ho caldria una eina (APP) intuïtiva i atractiva perquè la pugui utilitzar el màxim de gent possible.

Treball de Fi de Grau - Creació d'una APP (per mòbil o tauleta) d'estimulació cognitiva destinada a persones amb Alzheimer

  • Coordinació: Esteban Herreros Suárez (esteban.herreros(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: AFA Tarragona
  • Resum: L’objectiu d’aquest Treball de Fi de Grau realitzat el curs acadèmic 2023-24, és el desenvolupament d'una aplicació mòbil per ajudar a l'estimulació cognitiva destinada a persones amb Alzheimer. Concretament es van recopilar els mètodes més adequats per a la prevenció, detecció i estimulació cognitiva de l'Alzheimer. Es va investigar sobre interfícies gràfiques i dissenyar una adaptada als usuaris. I es va implementar, utilitzant tot el coneixement anterior, una aplicació mòbil útil tant pels usuaris com pel seu entorn.