saltar al contingut principal
Cercar
URV

Experiències d'APS al Màster en Ensenyament de Llengües Estrangeres


Treball de Fi de Màster - Ensenyament de l'espanyol a les presons catalanes

  • Coordinació: Antonio Moreno Villanueva (joseantonio.moreno(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Centre Penitenciari de Tarragona.
  • Resum: Aquest projecte d’APS s'emmarca en l'assignatura Treball de Fi de Màster del màster d'Ensenyament de Llengües Estrangeres (Espanyol Llengua Estrangera/Anglès Llengua Estrangera) del curs 2013-14. Entre altres objectius buscava posar en pràctica els coneixements adquirits en les diverses assignatures que configuren l'itinerari professionalitzador. En concret, l'experiència APS que es presenta va consistir en l'elaboració d'una unitat didàctica per a l'ensenyament de l'espanyol com a llengua estrangera adreçada a la població reclusa de les presons catalanes. Per tal d'ajustar el material didàctic a la realitat de les aules i de respondre a les necessitats dels potencials usuaris, es volia conèixer de primera mà el context real d'ensenyament-aprenentatge, raó per la qual es van dur a terme tot un seguit d'entrevistes amb la responsable de formació de la presó de Tarragona i el professorat que imparteix habitualment les classes d'espanyol dins aquest centre penitenciari; també es van dur a terme sessions d'observació com a eina per a conèixer millor els usuaris habituals i la dinàmica de les classes. La finalitat última era que la unitat o el material didàctic elaborat quedes a disposició del professorat encarregat de les classes d'espanyol com a llengua estrangera dels centres penitenciaris catalans i, per tant, pugui ser emprat a l'aula.

Treball de Fi de Màster - Guia d’orientació al professorat per alumnes no parlants d’espanyol

  • Coordinació: Sandra Iglesia Martín (sandra.iglesia(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Escola de Talavera de la Reina.
  • Resum: El projecte d'APS del curs 2022-23 es desenvoluparà en el marc de l'assignatura de Treball Fi de Màster del Màster en ensenyament de llengües estrangeres (Espanyol Llengua Estrangera); que pretén, entre altres objectius, posar en pràctica els coneixements adquirits a les diverses assignatures que configuren l'itinerari professionalitzador. En concret, l'experiència d'APS consisteix a elaborar una guia d'ajut per a l'ensenyament espanyol com a llengua estrangera a alumnat nouvingut, adreçada al professorat d'infantil (I3, I4 i I5) de l'escola Juan Ramón Jiménez de Talavera de la Reina. Per poder ajustar la guia a la realitat de les aules i respondre a les necessitats dels usuaris potencials, es busca conèixer de primera mà el context real d'ensenyament-aprenentatge, raó per la qual es tenen previstes entrevistes amb equip directiu i el professorat implicat en aquesta etapa educativa a l'escola. La finalitat última és que la guia elaborada quedi a disposició del professorat encarregat d'Infantil per tal que es pugui tenir com a document de referència a l'hora de tractar amb alumnat nouvingut que no coneix la llengua espanyola.

Treball de Fi de Màster - Estudi sobre necessitats i creació de materials per ensenyament de l'espanyol per adults

  • Coordinació: Maria Isabel Gibert Escofet (isabel.gibert(ELIMINAR)@urv.cat)
  • Entitat: Centre Públic d'Educació Bàsica de Persones Adults (CPEBPA) de Tudela.
  • Resum: L'experiència es desenvolupa en el marc d'un TFM que se centra en l'ensenyament d'Espanyol com a Llengua Estrangera (ELE) al Centre Públic d'Educació Bàsica de Persones Adults (CPEBPA) de Tudela. Aquesta experiència permet aplicar la formació teòrica del màster a la pràctica en un context educatiu real, amb l'objectiu de contribuir al servei de la comunitat. L'objectiu final és la creació d'un banc de materials complementaris per a millorar l'eficàcia de la metodologia emprada en la docència que s'imparteix al centre. Per aconseguir-ho, es parteix d'una anàlisi dels materials didàctics d'ELE utilitzats al CPEBPA.
    • D’aquesta manera, per dissenyar i crear materials adequats al context destinat, és essencial realitzar un diagnòstic exhaustiu de les necessitats tant del professorat com de l'alumnat, reflectint aquests resultats en les noves propostes didàctiques.
    • A través d'entrevistes amb el professorat, es detectaran mancances i es definiran àrees de millora en els recursos actuals, amb l'objectiu de desenvolupar materials complementaris que s'ajustin a aquestes necessitats específiques. Un cop creats, aquests materials quedaran disponibles de forma permanent al centre, enfortint i enriquint la seva oferta educativa.