saltar al contingut principal
Cercar
URV

Pla d'acollida del personal docent i investigador

Què és l'IRPF en una nòmina?

L´IRPF és un tribut personal i directe que grava segons els principis d'igualtat, generalitat i progressivitat.

La retenció de l'IRPF en nòmina és la recaptació que l'empresa està obligada a fer sobre les retribucions del treballador o treballadora per a l'agència tributària, tal com marca l'article 99 de la llei de l'IRPF.

Podríem dir què és un "avançament" de les quantitats que s'hauran d'abonar a la declaració de la renda.

A l'hora de quantificar el percentatge de retenció de l'IRPF, les percepcions anuals de cada treballador o treballadora seran les que més pes tindran en el càlcul, que és el que determinarà si caldrà retenir IRPF o no i el percentatge que s'haurà d'aplicar.

Però també hi ha altres factors que cal conèixer sobre la situació de cada treballador o treballadora.

Per exemple, dues persones a la mateixa empresa que ocupin el mateix lloc de treball i amb el mateix salari brut, podran tenir un percentatge d'IRPF diferent i, per tant, cobraran un salari net o líquid diferent.

  • L'empleat té la possibilitat de sol·licitar en qualsevol moment un increment en la retenció (%) d'IRPF que se li aplica a la nòmina. Aquesta opció té especial importància quan són contractes inferiors a un any i amb possibilitat de renovació dins del mateix any natural, ja que en aquests casos la taxa d'IRPF augmenta.

Quins factors afecten per calcular l'IRPF a la nòmina:

  • El salari brut anual: com més alt, més IRPF s'aplicarà. Això és perquè l'IRPF és un impost progressiu, la qual cosa vol dir que augmenta segons creixen els ingressos del treballador.

  • El tipus de contracte de treball: per exemple, els contractes temporals inferiors a un any sempre tenen una retenció mínima del 2%.

  • El lloc de residència: la comunitat autònoma on resideixi el treballador o treballadora no afecta la base sinó que afecta el tipus (%) de retenció d'IRPF.

  • El grau de discapacitat: el percentatge (%) de retenció d'IRPF variarà si el treballador o els seus fills, en funció de la seva edat, tenen algun grau de discapacitat.

  • La situació familiar del treballador o treballadora: no tindran el mateix percentatge (%) de retenció d'IRPF els treballadors amb fills que sense fills, o les famílies monoparentals i nombroses.

  • Les despeses deduïbles: cotitzacions o aportacions a la Seguretat Social.

Per aquests motius és important emplenar correctament el model 145, en què el treballador o treballadora declara la seva situació personal i familiar, així com possibles aspectes que puguin suposar deduccions al percentatge d'IRPF que s'ha de retenir. En aquest model no es consulta el tipus de retenció sinó que s'hi declaren els "elements" a partir dels quals es determinarà la retenció per a cada cas.

Presentar el model 145 és obligatori a l'inici de la relació laboral i en el moment de qualsevol canvi de la situació personal i/o familiar del treballador o treballadora.

En cap cas es pot sol·licitar una retenció d'IRPF inferior al que legalment pertoca.

Com podeu informar l'SRH de variacions en la vostra situació personal per calcular l'IRPF?

  1. Caldrà que descarregueu el model d'IRPF (model 145) que es troba a la pàgina de models d'impresos següent: /ca/universitat/treballar-urv/models-impresos/pas/.

  2. Empleneu el model amb les vostres dades actualitzades.

  3. L'envieu al Servei de Recursos Humans a gestiodenomina@urv.cat.

Com podeu sol·licitar a l’SRH un canvi en el percentatge de retenció de l’IRPF?

  1. Caldrà que descarregueu el model de sol·licitud de canvi de tipus de retenció que es troba a la pàgina de models d'impresos següent: /ca/universitat/treballar-urv/models-impresos/pas/.

  2. Empleneu el model amb el percentatge de retenció que voleu que se us apliqui (recordeu que no pot ser inferior al que se us aplica actualment).

  3. L'envieu al Servei de Recursos Humans a gestiodenomina@urv.cat.