saltar al contingut principal
Cercar
URV

Projecte: Alimentació i estil de vida Saludable i Sostenible a la URV (ASSURV)


L'Àrea de Benestar i Salut de l'Oficina de Compromís Social i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut impulsen el projecte "Alimentació i estil de vida saludable i sostenible a la URV (ASSURV)"per promoure i organitzar activitats orientades a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible. Aquesta iniciativa parteix d'una enquesta que ha fet un diagnòstic inicial sobre l'alimentació i l'estil de vida de la comunitat universitària i el marge de millora. També ha permès identificar les intervencions que es poden dur a terme per millorar l'estil de vida de les persones que estudien i treballen a la URV.

És un projecte transversal que inclou persones referents dels tres col·lectius: estudiants que opten al programa de pràctiques remunerades promogut per l'Oficina de l'estudiant, personal d'administració i servei (PAS) i personal docent i investigador (PDI).

Vol contribuir al benestar de tota la comunitat universitària i té incidència al territori perquè persones externes de la Universitat també utilitzen els serveis de restauració dels campus .

El projecte tracta quatre eixos específics: les persones en l'àmbit individual i comunitari, les infraestructures i l'entorn, les polítiques adequades i la creació d'aliances, de manera que la Universitat esdevé promotora de la salut de la comunitat universitària i de la societat en general. Això és possible fomentant la recerca i la docència, i establint aliances per oferir serveis, programes i activitats orientades a la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible, especialment el 3.Salut i benestar. Alhora, aquest projecte permet desenvolupar accions vinculades al Codi ètic de la URV, concretament, quant als principis ètics de benestar i salut, compromís social i sostenibilitat.

El projecte va començar el curs 2019-2020 i continua en l'actualitat. El projecte continua i es complirà els objectius que, per la pandèmia, no es van poder dur a terme. A continuació, es descriuen les accions que es van fer per complir els objectius anteriorment descrits.

Curs 2019-2020

Fita 1. Es va presentar el projecte mitjançant una nota de premsa i comunicació interna. Nota de premsa

Fita 2. Es va convidar a participar a l'enquesta inicial incloent el qüestionari validat sobre dieta Mediterrània i algunes preguntes sobre estils de vida incloent activitat física, sedentarisme, realització de tècniques de relaxació, hores de son, consum de begudes alcohòlic, hàbit tabàquic, pes i talla.

Fita 3. Es va col·laborar en la redacció parcial de la Guia per a la promoció de la sostenibilitat en l'organització i la celebració d'actes institucionals i acadèmics de la URV Nota de premsa Guia 

Fita 4. S'han analitzat els resultats de l'enquesta. L'enquesta va respondre un total de 1.427 persones, entre estudiants (73,20%), PAS (14,10%) i PDI (12,80%), van respondre, que també ha permès determinar l'estat del pes i el nivell d'adherència a la dieta mediterrània i els hàbits d'estil de vida. Nota de premsa Resultats complets

Fita 5. Difusió del projecte a la societat.

Fita 6. Es van realitzar pautes durant el confinament. A causa de la inesperada pandèmia i confinament es van promoure pautes per a una alimentació saludable a casa Nota de premsa

Fita 7. Es va realitzar un Webinar sobre com construir una carmanyola saludable.

Curs 2020-2021

Fita 8. Es va dur a terme el webinar anomenat "Vigila la teva salut en temps de COVID-19"

Fita 9. S'ha elaborat un logotip identificatiu del projecte que resumeix l'alimentació (plat) i la cura del planeta (cercle que identificaria el planeta), subliminarment es mostra la sostenibilitat de l'alimentació i del planeta amb la promoció de més vegetals. També s'hi identifica el reciclatge, la reducció de malbaratament alimentari i el compliment dels ODS.

Fita 10. Es va elaborar un decàleg i una guia d'alimentació i estils de vida saludable i sostenible destacant el valor nutritiu dels aliments, productes de proximitat i curiositats. Es van crear imatges i vídeos que es difonen a les pantalles de les diferents facultats. Decàleg Guia  

Fita 11. El dia mundial de la salut es va realitzar un taller: "Alimentació saludable: de la teoria a la realitat. Elaboració de receptes saludables". A la taula rodona es va debatre la possibilitat de fer compatible la vida de l'estudiant amb una alimentació saludable. Aquesta és una de línies estratègiques del projecte d'Universitat Saludable de la URV, que té com a objectiu fomentar una alimentació saludable dins l'entorn universitari fent-ho extensiu a la societat en general. Nota de premsa Ràdio 

Curs 2021-2022

Fita 12. Es va fer un Showcooking el dia internacional dels llegums com a acció d'intervenció ja que segons l'enquesta inicial el seu consum estava per sota dels criteris recomanats Nota de premsa 

Fita 13. Es van organitzar seminaris, conferències, tallers i activitats per seguir en línia. Nota de premsa

Fita 14. Es van organitzar diferents activitats per fomentar no sols la pràctica de l'esport, sinó també un estil de vida saludable. Nota de premsa 

Fita 15. Als serveis de restauració, a les trobades, reunions i despatxos es va promoure el consum d'aigua d'aixeta utilitzant jarrets de vidre o envasos grans per reduir els plàstics. Es van realitzar accions pedagògiques en relació amb l'ús de plàstic i el malbaratament alimentari sobretot en celebracions, així com el dia a dia.

Fita 16. Revisió de la informació de la qualitat nutricional dels productes de les màquines vendings a través del sistema d'etiquetatge nutricional Nutri-Score

Fita 17. Elaboració de vídeos explicant el sistema Nutri-Score.

Fita 18. El projecte va guanyar el Premi Xavier López Vilar a la qualitat i la millora contínua de la gestió administrativa i tècnica del personal d'administració i serveis de la URV. Any 2021, convocat pel Consell Social de la URV. Nota de premsa

Curs 2022-2023

Fita 19. Es va presentar el decàleg al programa d'extensió universitària. Nota de premsa

Fita 20. Es va realitzar un taller de cuina amb un tast posterior el dia 6 de febrer en commemoració del dia internacional dels llegums, 10 de febrer, com a acció d'intervenció ja que segons l'enquesta inicial el seu consum estava per sota dels criteris recomanats.

Fita 21. Xerrada organitzada des de la seu Campus Extens de la URV al 17 d'abril al centre cívic Sant Pere i Sant Pau, dins de la programació de primavera dels centres cívics impulsat per l'Ajuntament de Tarragona, a càrrec de n'Iñaki Bisellach i na Ruth Marqués.

Fita 22. El 8 de maig es du una intervenció al CRAI del Campus Sescelades que consistia en dos xerrades, una de begudes energètiques a càrrec de n'Iñaki Bisellach i una de pauses actives a càrrec de n'Albert que es varen replicar matí i tarda quatre vegades.

Curs 2023-2024

Fita 23.L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició premia al projecte per promoure un estil de vida saludable a la URV al marc dels premis estratègia NAOS. Nota de premsa

Fita 24.El projecte va guanyar la beca CoDiNuCat a la millor iniciativa o projecte dedins de la categoria: “El millor projecte de promoció d’hàbits alimentaris i estils de vida saludables dirigit/coordinat per un/a Dietista-Nutricionista”. 

Fita 25.Es va dur a terme una xerrada: “La proteïna vegetal és igual que la proteïna animal? Similituds i diferències” a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut dintre de les accions Abril, mes saludable de la URV, 2024.

Organitzar per:

           
undefined