Imane Nassiri
Premi Eduard Saavedra
Ciències, Enginyeries i Arquitectura
La química en una tassa de te
RESUM
El primer te és suau com la vida,
el segon és dolç com l'amor
i el tercer és amarg com la mort.
Una dita dels amazics
Fer un treball de recerca no és gens fàcil, demana feina i moltes hores de dedicació. Per compensar l'esforç que empraria a realitzar el treball, valia la pena triar un tema que em pogués portar nous coneixements, i que també, per què no?, em pogués sorprendre amb els resultats obtinguts, després d'haver fet la part pràctica.
D'aquesta manera, la primera dificultat que tenia era elegir un tema, el qual havia de ser original, però al mateix temps un tema realista. Era conscient dels meus límits pel que fa a la tècnica i a la complexitat.
Prenent com a base l'àmbit de les ciències, buscava temes que em poguessin ajudar a enriquir i a millorar els meus coneixements. Fins que em va cridar l'atenció un tema entre les propostes de treball de recerca del meu institut: l'extracció de la teïna present en el te.
Així, vaig decidir fer un treball de recerca sobre el te, que és una substància que forma part essencial de la meva cultura marroquina, ja que es consumeix constantment, a tots els moments del dia i a tots els esdeveniments. Fins i tot existeixen algunes dites sobre ell, com ara una dita dels berbers, que diu: “El primer te és suau com la vida, el segon és dolç com l'amor i el tercer és amarg com la mort.”
Malgrat que soc una persona que prové d'una cultura consumidora de te, el meu coneixement sobre aquest producte es basa només en una tetera de te amb menta, col·locada damunt la taula de la cuina durant tot el dia.
El te és la segona beguda que es consumeix més al món, després de l'aigua. Es beu des de fa milers d'anys i es consumeix gairebé a tots els països del món. Des d'aquest punt de partida, comença el meu viatge de tornar enrere a uns 250 anys aC, des de l'origen del te fins a relacionar-lo avui en dia amb la química, a partir de l'extracció de la teïna que conté.
Relacionar una tradició o un costum amb l'àmbit de les ciències, especialment la química, és com escriure un llibre ben estructurat i que tots els elements que el formen siguin clars i senzills. El meu treball està seccionat en tres parts principals.
La primera part és la més intensa. Consisteix en una presentació global del tema, en què s'indica la història del te, la llegenda, l'origen, els tipus… Es tracta de buscar informació, seleccionar-la i redactar-la, la qual cosa, en conjunt, forma la part teòrica del meu treball.
A la segona part hi ha la part experimental del meu treball, la qual consisteix a seguir uns procediments, utilitzant material de laboratori i conceptes estudiats a classe, per extreure la teïna present en les varietats principals del te, a diferents temperatures d'aigua i a diferents temps d'infusió. A continuació, comparo els resultats obtinguts amb els rangs de teïna, per verificar-los.
A la tercera part, s'hi troba una sèrie de conclusions, a les quals he arribat després d'haver acabat tot el treball. També conté un apartat amb agraïments a totes les persones que van col·laborar en la realització d'aquest treball.
A banda, hi ha l'annex, que està format per tres parts: l'entrevista i dues proves més.
L'entrevista es fa a la Montse Brandi, la propietària de la botiga de Tea Shop de Tarragona, amb la finalitat que serveixi com a font d'informació.
A continuació, trobem les altres dues parts. A la primera, es tracta de beure només infusions de te verd junt amb el menjar, durant 35 dies, per poder comprovar si el te verd dificulta l'absorció del ferro dels aliments i per veure si es produeixen efectes secundaris o no. L'altra prova consisteix a aplicar el te directament sobre la meva pell, per verificar si les infusions de te verd humecten la pell, n'eliminen les impureses i en redueixen els porus.
Un treball de recerca és una eina d'aprenentatge, per ampliar coneixements i també per canviar idees inicials que tenia abans de començar-lo.
La part teòrica és la que em va costar més, en el sentit de redactar, perquè soc una persona que no domina la llengua catalana. Recordo que, el primer dia que em vaig posar a redactar el treball, em vaig quedar cinc hores mirant només la pantalla de l'ordinador, sense escriure ni una paraula. Però, un cop em vaig dedicar a buscar informació sobre el món del te, vaig començar a tenir una visió clara sobre el que volia fer. Va ser el moment en què vaig començar a estructurar el treball.
La primera cerca de dades em va permetre conèixer noves informacions sobre una substància important de la meva cultura, com ara que el tipus de te més consumit al món és el te negre i no el te verd.
La part pràctica, que per a mi és la més personal, és la part on he pogut aconseguir tot el que m'havia plantejat, des de l'extracció de la teïna fins a la realització de l'entrevista.
Primerament, he pogut verificar els rangs de la teïna presentada en diferents varietats de te.
També he trobat que la concentració de teïna en una infusió de te negre varia considerablement amb el temps d'infusió, i s'apropa al valor trobat a la bibliografia, al cap de 20 minuts.
En segon lloc, en l'apartat de les contraindicacions del te, he comprovat la validació dels efectes del te. Respecte al fet que el te dificulta l'absorció del ferro dels aliments durant el menjar, he obtingut uns resultats diferents. Segons les meves anàlisis, el te fa disminuir la concentració de la proteïna ferritina sèrum, que s'encarrega d'emmagatzemar el ferro. Però, per poder verificar aquests resultats, s'hauria de repetir la mateixa prova amb diferents persones utilitzant diferents varietats de te.
En tercer lloc, en el cas d'utilitzar el te com a mètode de bellesa, he obtingut uns resultats espectaculars, tot i que només ho vaig aplicar un cop. Segons els meus resultats, el te humecta i elimina impureses de la pell.
En el cas de l'entrevista, he pogut aprendre a realitzar una conversa formal, i utilitzar-la com a font d'informació.
D'aquesta manera, he aconseguit tots els objectius marcats al començament del treball.
Per acabar, cal dir que el treball de recerca em va costar molt d'esforç i molt de temps, però estic molt orgullosa de mi mateixa i dels resultats obtinguts, i que el que semblava impossible ha estat possible.
MATERIALS