Laura Carreto Martín
Premi Maria Josepa Massanés
Arts i Humanitats, i Ciències Socials i Jurídiques
La momificació a l'antic Egipte i la investigació a través de la imatge mèdica. Els exemples dels museus de Catalunya
RESUM
Aquest treball de recerca tracta sobre les possibles aplicacions de diagnòstics mèdics com la tomografia computada i les radiografies (entre d'altres) en l'estudi del procés de la momificació de l'antic Egipte i la conservació de les mòmies. El treball presenta l'origen, les tècniques i els processos de momificació tant en humans com en animals que es van dur a terme durant el període egipci. D'altra banda, també s'expliquen diferents diagnòstics mèdics per la imatge i, a partir de les seves possibles aplicacions en l'egiptologia, s'han escollit les tècniques més precises. A més, el treball recull informació sobre les diferents mòmies egípcies que es poden trobar en els museus de Catalunya amb il·lustracions i fins i tot resultats de diagnòstics per la imatge que se'ls havien realitzat.
En primer lloc, vaig decidir cercar fonts d'informació, entre les quals hi havia llibres, articles, revistes i llocs web d'interès acadèmic, i em vaig reunir amb alguns professionals de l'àmbit humanístic i mèdic per tal d'aprofundir en la recerca. Aquests em van permetre conèixer i aproximar-me a la cultura i costums egipcis i conèixer i diferenciar les diferents tècniques de diagnòstic per la imatge i les possibles aplicacions a l'egiptologia.
Gràcies a la documentació i informació que havia cercat anteriorment i amb la col·laboració del Museu Bíblic Tarraconense i l'Hospital Sant Pau i Santa Tecla, vaig obtenir el permís per poder realitzar una tomografia computada a dues mòmies egípcies: una de cocodril i l'altra de falcó. Amb aquesta experiència vaig poder veure de primera mà com la ciència i la història unides poden donar lloc a troballes curioses i ens poden permetre conèixer més coses sobre el passat. Per exemple: la mòmia de falcó havia estat decapitada, aspecte que no es podia apreciar a simple vista degut als embenatges que la cobrien. També vaig poder aplicar els coneixements previs per conèixer més coses sobre les tomografies de les mòmies.
A partir de la recerca d'informació sobre les mòmies egípcies en diversos museus catalans (el Museu Bíblic Tarraconense, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, el Museu de Montserrat, el Museu Episcopal de Vic i el Museu Egipci de Barcelona), vaig poder confeccionar un catàleg de les diferents mòmies de l'antic Egipte que es troben a Catalunya i l'aplicació en el diagnòstic per la imatge mèdica al seu estudi, així com l'estudi tomogràfic de les mòmies de falcó i cocodril.
També hi vaig incloure la narració d'un taller sobre la momificació a l'antic Egipte que vaig presenciar al Museu Bíblic Tarraconense, del qual vaig aprendre coses noves i vaig poder corroborar informació que havia cercat amb anterioritat.
Després d'exposar el treball de recerca, vaig arribar a la conclusió que la major part de la cultura material egípcia prové del col·leccionisme i la importació en diferents moments de la història. A més, vaig poder censar diferents elements momificats dels museus de Catalunya, amb els quals vaig confeccionar un catàleg. Vaig poder viure de primera mà l'experiència de realitzar una tomografia computada a dues mòmies egípcies i posteriorment col·laborar en el seu estudi. També he observat la importància de transmetre el patrimoni cultural. Finalment, vaig concloure que la religió i la ciència en el món egipci són un tot unit, no hi ha una delimitació entre creences i tècniques, fet que els va permetre avançar i perfeccionar diferents àmbits com la medicina i els estris utilitzats en diferents treballs. Igualment, aquest treball combina la ciència i la història com si fossin un tot unit per tal d'aprofundir en la momificació de l'antic Egipte.
MATERIALS