Andreu Rauet Munté

Premi Maria Helena Maseras
Estudi de Dones i Gènere

Rosa Rauet Riera. La vida d'una dona que trenca els esquemes de la seva època



RESUM

Aquest treball de recerca es basa en un relat individual sobre la història vital d'una dona amb un paper poc corrent per a l'època en què ha viscut. En les gairebé 150 pàgines de què consta, hi intento constatar la realitat sociològica dels dos terços del segle xx de la seva vida i l'adequació personal als canvis del segle XXI.

Mitjançant la visió d'una nena que amb onze anys va viure l'horror de la guerra, vàrem analitzar els successos històrics i socials més importants de la infància i joventut en un poble petit de la Catalunya interior, i com van influir en la dedicació per arribar a complir un somni vocacional: ser mestra. El treball també pretenia fer un recorregut per l'evolució de l'ensenyament a la Catalunya del segle XX.

Pel que fa a la motivació, des del començament tenia clar que volia realitzar el meu treball com una mena d'homenatge a la meva àvia, Rosa Rauet Riera, per agrair-li, d'alguna manera, tots els valors i coneixements que ella m'ha inculcat amb el pas dels anys. Així mateix, sentia la necessitat de transmetre les anècdotes i vivències d'una dona molt coneguda i estimada per molts selvatans i que va influir força en l'ensenyament de la Selva del Camp, com comprovarem al llarg d'aquest itinerari vital.

Partint del coneixement previ de la migració que Rosa Rauet va fer en un determinat moment de la seva vida, ens vam plantejar la necessitat de descobrir com aquest canvi va afectar l'evolució i el futur de la família Rauet.

Una vegada escollit el tema, em vaig plantejar un seguit d'objectius que m'ajudarien en el procés d'elaboració del treball:

  1. Conèixer el procediment del mètode biogràfic literari per redactar el fil argumental d'una història de vida.
  2. Analitzar l'evolució de Guimerà, el poble on Rosa Rauet va néixer i va passar la infància i l'adolescència, mitjançant la col·laboració d'un il·lustre guimeranenc, Ramon Busquets i Duch.
  3. Crear un arxiu en línia, amb totes les fotografies i documents que Rosa Rauet ha anat recopilant amb el pas dels anys, i que els seus nebots conservaven a Guimerà.
  4. Estudiar el context historicosocial de la Catalunya del segle xx i, en especial, els canvis educatius, per entendre en quin context va néixer, créixer i desenvolupar-se la protagonista del nostre relat.

Em vaig basar en l'anàlisi interpretativa de dos tipus de fonts: d'una banda, fonts documentals extretes de l'arxiu personal de què disposa la senyora Rauet, així com fotografies i altres documents, com ara nòmines o diplomes. S'ha escanejat els gairebé 300 documents de què disposàvem. Cal destacar que, dues setmanes abans de finalitzar aquest treball, el nebot de la Rosa ens va facilitar un arxivador i una carpeta amb desenes de documents i fotografies, però la falta de temps ha provocat que en féssim una anàlisi superficial.

Vaig decidir crear un arxiu en línia privat, que permetés a qualsevol familiar o interessat consultar-lo des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.

Destaco la presència d'entrevistes realitzades a l'eix de la nostra recerca, Rosa Rauet Riera. Seguint un ordre cronològic, es van tractar els temes següents: la infantesa, la família, la migració, la Guerra Civil, la postguerra, el franquisme, la seva trajectòria laboral i familiar, i la vellesa.

Volia també destacar un treball de camp paral·lel: l'elaboració d'una comparació fotogràfica entre el Guimerà de mitjan segle xx i el Guimerà actual, a més de les consultes realitzades a l'arxiu de l'Ajuntament de Guimerà i del Col·legi Sant Rafael.

Al seu torn, i com a annex, vaig confeccionar un mapa amb els topònims de Guimerà. Així, cada cop que apareixia el nom d'una casa del poble, recurs molt utilitzat per Rosa Rauet, he pogut identificar-la al mapa.

L'estudi també inclou un arbre genealògic confeccionat expressament per al treball de recerca, que ajuda a aclarir la relació dels membres que conformen la família Rauet Riera.

En definitiva, es tracta de 148 pàgines, 43.966 paraules i més de 241.000 caràcters elaborats amb l'ajuda altruista de familiars, amics i excompanys de la protagonista, la senyoreta Rossita, una dona que, com es reflecteix al títol del treball, trenca molts motlles de l'època que li ha tocat viure.

D'entrada, pel context de pobresa i aïllament en què aparentment es va criar a Guimerà, sorprèn el seu interès per la cultura, ja sigui la lectura, el teatre o el cant. Aquesta fal·lera l'ha conservada amb el pas dels anys; notem que, tot just arriba a la Selva, s'apunta a la coral Schola Cantorum.

Rosa Rauet és una dona que, des de ben petita, no es va voler casar i, consegüentment, no va formar una família pròpia. No obstant això, sempre li ha agradat amb criatures i ha sabut la manera de tractar-les. De ben jove va cuidar dos infants, i va fer de mestra col·laboradora a Guimerà, el seu poble natal. Paral·lelament, un cop a la Selva, puja i educa el seu nebot. Ja en el període de la vellesa, cuida els seus fillols i encara dedica temps a fer repàs a alumnes desavantatjats i a fer classe de catequesi a nens de la primera comunió. I, com es destaca al treball, dedica més de trenta anys de la seva vida com a docent al Col·legi Sant Rafael.

La resta ja és història. És important destacar que Rosa Rauet va ser la primera senyoreta en un col·legi on tot eren monges i que, per tant, posa els fonaments per a l'arribada, en un futur, dels docents seglars.

Nascuda en un context de pobresa i d'influència de la religió cristiana, això no la va privar de formar-se per complir el seu somni de ser mestra. Per tant, Rosa Rauet és una dona que sempre ha dedicat esforços a tenir cura de la canalla, una dona independent i que des de ben petita trià la solteria com a estil de vida. Per tot això, Rosa Rauet Riera és, sens dubte, una dona que es fa a ella mateixa.

 

MATERIALS

 

Tornar a Guanyadors 2018