Marc Vernet Boquera
Premi Maria Josepa Massanés
Arts i Humanitats, i Ciències Socials i Jurídiques
Espais per aprendre
RESUM
M'agradaria començar aquest escrit fent referència a una de les frases del psicòleg suís Jean Piaget: “L'objectiu principal de l'educació és crear persones que siguin capaces de fer coses noves i no simplement de repetir el que altres generacions han fet.”
Al llarg de la història, l'educació ha tingut, per tal de millorar-la i modificar-la, moments de reivindicació i de canvis. De manera simultània al gran nombre de mestres i professionals de l'educació que l'han impulsada amb la seva feina diària, s'han establert filosofies i pedagogies amb concepcions molt diferents de les esmentades. Algunes d'aquestes experiències i metodologies han estat molt rellevants i han existit figures molt cabdals dins d'aquest àmbit.
Aquest treball de recerca té els següents objectius principals: en primer lloc, la recerca d'informació per fer un recull de tots els filòsofs, psicòlegs i professionals de l'educació que han contribuït a la creació de l'escola nova. I, en segon lloc, conèixer i identificar un espai educatiu d'aprenentatge en una aula per, consegüentment, preparar un material pedagògic i aplicar-lo a l'alumnat de segon de primària de l'escola Joan Miró, de Miami Platja.
El projecte està centrat en les metodologies innovadores que actualment, i cada vegada més, s'implanten en molts centres educatius i dins d'aquest ampli grup, en el sistema de microespais i espais educatius d'aprenentatge.
Aquest tipus de metodologia nova en un col·legi, en general, sorgeix d'una necessitat de qualsevol mena, encara que, normalment, és educativa. El que s'intenta fer és deixar de banda, i a poc a poc eliminar, els models pedagògics tradicionals, com ara els llibres, la transmissió de coneixements per part del mestre, la concepció bancària de l'alumnat, la distribució del mobiliari o que l'alumnat no sigui el promotor de l'aprenentatge, per fer una escola molt diferent.
Tot això va lligat al concepte d'Escola Nova 21, que és una organització d'escoles que fomenten els canvis i les modificacions adients per tal de millorar l'educació. Cal anotar que, actualment, es coneix com a Xarxa de Transformació Educativa de la Comarca del Baix Camp.
Com a objectius principals, hi apareixen: el protagonisme de l'infant, valors com el respecte, l'amor, l'empatia o l'ajuda, i, finalment, una de les característiques més importants, i que l'escola tradicional no contempla gaire, que és cuidar i respectar el ritme d'aprenentatge de cada alumnat, ja que és diferent i el procés de maduració de cap nen o nena no és igual. També és essencial que l'escola sigui una preparació per a la vida, tal com afirma la mestra catalana Rosa Sensat i Vila: “L'escola no és una preparació per a la vida, sinó que és la mateixa vida on els infants comencen a ser considerats persones i ciutadans.”
Aquest treball consta de quatre parts ben diferenciades. En la primera, el marc teòric, parlo de tots els mestres, pedagogs i filòsofs, des de Plató fins a Jenny Silvente, sense oblidar personatges molt rellevants dins del terreny educatiu, que han plantejat un canvi en el sistema educatiu. Alguns han fet contribucions molt decisives, com el mètode i ambients Montessori, de la metgessa i pedagoga Maria Montessori; la teoria dels centres d'interès, d'Ovide Decroly, i l'escola experimental, de John Dewey. Altres n'han fet d'una altra mena, com Rosa Sensat, Herbart, Pestalozzi i Malaguzzi. Tots han fomentat la transformació i els canvis per millorar l'escola. Així mateix, inclou un apartat sobre la renovació pedagògica al territori català, on hi ha alguns dels moments cabdals dins de la història de l'educació. En aquest punt, faig una anàlisi de diferents èpoques històriques que han influït en l'escola, com la República i el franquisme. I, finalment, presento alguns dels conceptes i organismes que treballen avui dia en aquest àmbit, com ara l'Escola Nova 21, el Centre d'Assessorament i Investigació d'Educació Viva (CAIEV) i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC).
Tot seguit, trobem la metodologia, on descric totes les accions que s'han dut a terme per tal de poder assolir els objectius proposats. En primer lloc, vaig fer la visita a cinc centres educatius on es treballa amb alguna de les metodologies innovadores. Vaig visitar les escoles següents: La Canaleta i la Miramar, de Vila-seca; la Dr. Alberich i Casas, de Reus; la Mas Clariana, de Vilafortuny, i la Joan Miró, de Miami Platja. Aquestes visites em van ajudar a conèixer què era un espai educatiu d'aprenentatge. I, d'altra banda, he enviat unes enquestes digitals a una seixantena d'escoles, per tal de recollir les opinions dels professionals de l'educació.
A continuació, un dels apartats més rellevants, el que descriu la preparació i l'aplicació del material pedagògic a l'alumnat. En vaig preparar dos, que tenien com a finalitat treballar l'àrea de llengües. En el primer, es tracta de llegir unes targetes que descriuen una posició en què s'ha de situar una figura respecte a una capsa. I el segon treballa la construcció correcta d'un sintagma nominal amb un d'adjectival. Cal anotar que també recull una breu explicació dels objectius dels espais educatius d'aprenentatge.
I, finalment, les conclusions que s'han extret a partir de totes les tasques empreses per realitzar la recerca. Les més importants són les que anoto seguidament: qualsevol metodologia innovadora crea un clima de treball ideal a l'aula, és a dir, silenci, ordre, ajuda, treball, i, també, que l'escola tradicional és obsoleta des de fa molt temps, ja que s'hi utilitzen mètodes d'ensenyament molt arcaics.
Per anar acabant aquest escrit, m'agradaria agrair la participació i l'ajuda de la meva tutora del treball de recerca, Carme Girona Puig; de l'escola Joan Miró, sobretot Eva Tarragó Revés, directora del centre, i Mar Novalbos Lérida, cap d'estudis. I, per acabar, vull donar les gràcies als docents que van respondre les enquestes i a tots els centres educatius que vaig visitar.
En últim terme, cal dir que aquest projecte em va permetre acabar de decidir el meu futur professional, que està totalment encarat al món de l'educació.
Gràcies.
MATERIALS