Anna Xiang Pau Charles

Premi Maria Josepa Massanés
Arts i Humanitats, i Ciències Socials i Jurídiques

Viatge per l'art mèdic



RESUM

Explicació i justificació del treball

L'art i la medicina són dues disciplines que realment trobo fascinants. D'una banda, l'art i, en especial, la pintura, és una disciplina que m'ha captivat des que era ben petita. D'altra banda, l'any passat vaig començar a mostrar interès vers la medicina, ja que és una ciència que es dedica a descriure un gran nombre de malalties que em resulten molt interessants.

És per aquest motiu que vaig pensar en la possibilitat d'elaborar un treball on es relacionessin la medicina i l'art i, evidentment, és a partir d'aquí d'on va sorgir la idea de fer un recull de diverses pintures al llarg de la història on es reflectissin diferents patologies mèdiques i, posteriorment, realitzar-ne una anàlisi artística, històrica i mèdica.

La veritat és que des del principi em va semblar un tema molt interessant per investigar, ja que la societat actual tendeix a no donar a l'art la importància que es mereix, i segurament poques persones han parat prou atenció a les pintures per adonar-se que cada obra manté ocult un conjunt de petits detalls i símbols que sovint passen inadvertits, però que tenen una gran importància per poder entendre amb profunditat el missatge que l'artista vol transmetre a partir de la mateixa obra d'art.

Objectius

El principal objectiu del treball que em vaig plantejar va ser aconseguir identificar diverses malalties patents en diferents pintures.

El meu segon propòsit era aconseguir conèixer ben a fons les malalties que sofriren els personatges retratats en les pintures que analitzaria.

El tercer objectiu que em vaig proposar va ser investigar tant el significat com la història relacionada amb cada obra i, finalment, volia investigar com van ser tractades mèdicament i socialment les persones que patiren les patologies representades en el recull de pintures trobades al llarg de la història.

Metodologia

Abans de començar a desenvolupar definitivament aquest treball, i per comprovar que realment es pogués realitzar, vaig començar a buscar informació sobre obres on hi haguessin representades persones amb alguna patologia mèdica.

Vaig fer un primer recull d'un total de 83 obres, tot i que, finalment, en vaig triar sis que comprenien els segles xvi i xvii. Per tal d'analitzar les obres, vaig recollir informació de llibres proporcionats per la biblioteca del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, articles de diaris digitals i fonts que vaig trobar a Internet.

Viatge per l'art mèdic

Primer de tot, cal comentar que, encara que sembli desconcertant, l'art i la medicina mantenen una relació molt propera.

D'una banda, les dues disciplines comparteixen la finalitat de millorar l'home: l'art és la creació d'una ment imaginativa, mentre que la medicina és el compromís de l'home d'ajudar el necessitat. Al llarg de la història, la morfologia i la funció del cos humà, tant en la salut com en la malaltia, han sigut temes de gran interès per l'art i és tot just la pintura l'activitat artística que ha deixat testimonis més impressionants sobre persones que patiren malalties, ja que a través d'ella s'ha pogut representar de manera molt admirable una gran diversitat de patologies, alguns cops conscientment i d'altres inconscientment. Realment, la pintura proporciona una gran quantitat d'informació oculta en el conjunt de petits detalls que molts cops passen desapercebuts.

La veritat és que la majoria de les vegades aquests detalls no són apreciats a causa d'una manca de coneixement en les matèries del tema que la pintura conté i, efectivament, aquest és el cas de les obres que estan relacionades amb la medicina.

D'altra banda, cal comentar que tant la medicina com l'art interioritzen primer la realitat i després tracten de modificar-la: mentre el científic l'interioritza mitjançant l'enteniment racional, establint judicis i conceptes intel·lectualment elaborats, l'artista capta la realitat i posteriorment intenta modificar-la amb la finalitat de commoure i activar la part sentimental de les persones.

Si ens hi fixem, la malaltia sol presentar-se en les obres pictòriques de dues maneres, les quals solen dependre de la intenció de l'artista. En la primera, el procés patològic se situa al centre o nucli de l'obra com a element destacat i principal de la composició pictòrica i, per tant, el pintor pretén mostrar la malaltia com a objecte fonamental en el context de l'obra, i dirigeix l'observació de l'espectador cap a la patologia. En la segona, el pintor inclou la malaltia com a un component secundari o accessori en el context de l'obra, o fins i tot representa la patologia inconscientment.

Conclusions

Aquest treball de recerca s'ha basat a relacionar dues disciplines d'una manera molt íntima i profunda. Les malalties constitueixen la part principal del treball, però depenen de l'art pictòric per donar-se a conèixer.

Respecte als objectius marcats i plantejats en principi, penso que els he aconseguit assolir al llarg de la realització del treball.

Amb relació als meus dos primers propòsits, he aconseguit fer un recull de pintures on es representen malalties i, a més a més d'haver sigut capaç d'identificar-les gràcies a la documentació mèdica, les he arribades a conèixer amb relativa profunditat.

Pel que fa al tercer objectiu, he descobert dades realment interessants que m'han ajudat a entendre el significat i els esdeveniments històrics que hi ha amagats darrere de les pintures analitzades.

Finalment, puc verificar que, a excepció de la sífilis, per a la qual s'aplicaven teràpies poc o gens científiques per influència de les creences o costums de l'època, durant els segles xvi i xvii no s'aplicava tractament a cap de les patologies de les altres obres investigades. També puc afirmar que les persones malaltes representades en les pintures, tret de les que gaudien d'un cert prestigi social i econòmic, eren tractades com a inferiors i generalment les maltractaven.

Personalment, penso que la realització del treball ha sigut una experiència molt enriquidora, ja que he après a observar les obres amb gran atenció i d'una manera molt més detallada de com mai abans ho havia fet. A més, també he ampliat els meus coneixements sobre els estils artístics des de l'edat mitjana fins al final de l'edat moderna.

També he potenciat significativament els meus coneixements sobre la medicina, atès que he investigat i recercat una quantitat considerable d'informació sobre cada malaltia representada en les obres analitzades.

Finalment, he descobert que la medicina i la pintura han mantingut una estreta relació durant les diferents etapes de la història. D'una banda, la pintura ha aprofitat diverses patologies mèdiques per representar-les en les obres, alguns cops conscientment i d'altres inconscientment, i de l'altra, gran part de l'anatomia humana és coneguda gràcies a molts dels gravats que elaboraren alguns pintors, com Gérard de Lairesse (1640-1711). A part d'això, les dues disciplines també busquen millorar l'home, a més d'intentar modificar la realitat després d'haver-la analitzada.

Gràcies a l'elaboració d'aquest treball m'he adonat que tothom, quan observa una obra pictòrica, l'interpreta en funció dels seus coneixements. Per tant, el fet que gran part de la simbologia “oculta” en les pintures no sigui desxifrada per la majoria de la societat és un problema que ha sorgit com a conseqüència de l'escassa divulgació i educació que hi ha hagut i que hi ha actualment de l'art.

MATERIALS

 

Tornar a Guanyadors 2019