Maria Font Alberich
Premi Rafael Battestini
Medicina, Ciències de la Salut i de la Vida
Estudi de l'efecte antiinflamatori del cacau
RESUM
El factor principal que ha motivat la realització d'aquest treball ha sigut el meu interès per la recerca. Volia endinsar-me en aquest món, entrar en un laboratori professional, veure com funciona, conèixer el que es necessita per fer una investigació i participar-hi activament.
El que va determinar la meva recerca va ser el fet que fa uns anys la meva àvia participés com a voluntària en un estudi clínic on s'estudiaven els possibles beneficis del cacau en la prevenció de malalties cardiovasculars. Ella sempre m'ha explicat aquesta experiència i vaig pensar que seria molt interessant prendre-ho com a punt de partida. Per aquest motiu em vaig posar en contacte amb la doctora Rosa Maria Solà i Alberich, que va ser la investigadora principal de l'estudi clínic en què va participar la meva àvia. La doctora Solà em va posar al corrent del seu estudi i del que en podíem derivar, i em va posar en contacte amb dos membres del seu equip que em permetrien participar en un laboratori professional i dur a terme la investigació, les doctores Sara Fernández-Castillejo i Úrsula Catalán Santos. Amb elles vam decidir que centraríem la recerca en l'efecte antiinflamatori del cacau, tot utilitzant mostres biològiques provinents de l'estudi clínic.
El cacau és el fruit del cacauer (Theobroma cacao), i la seva composició en macronutrients i micronutrients li atribueix efectes beneficiosos per a la salut. Els principals efectes del cacau sobre la salut atribuïts a la presència de flavanols són: l'antioxidant, el vasoregulador, la millora de la funció endotelial, l'antiagregant, l'antihipertensiu, el modulador de la resposta immunitària i l'antiinflamatori.
Precisament l'efecte antiinflamatori és en el que s'ha centrat la recerca d'aquest treball, atès que en l'estudi Cocoa, hazelnuts, sterols and soluble fiber cream reduces lipids and inflammation biomarkers in hypertensive patients: a randomized controlled trial es va veure que el cacau disminuïa el marcador d'inflamació CRP (C-reactive protein). A més a més, aquest resultat és el que em va fer decidir per testar l'efecte antiinflamatori en el laboratori, aprofitant els sèrums obtinguts dels voluntaris abans i després de la ingesta de crema de cacau o crema de cacau suplementada. El cacau es pot suplementar amb diversos productes, com avellanes, fitosterols i fibra soluble, que podrien ser els responsables de l'efecte antiinflamatori demostrat en l'estudi anterior.
Per tal de fer un estudi sobre l'efecte antiinflamatori del cacau sobre el marcador d'inflamació tumor necrosis factor α (TNF-α), he decidit realitzar experiments in vitro amb cultius cel·lulars de cèl·lules THP-1, amb els mètodes i materials que requereix. Un cop obtinguda la quantitat de cèl·lules necessàries per a l'experiment, en separo unes per al grup control o blanc i estimulo les altres amb lipopolisacàrid (LPS). Un cop estimulades, en torno a separar una part, que romandrà estimulada; una altra que es posarà en contacte amb el BAY, molècula d'efecte antiinflamatori conegut, i una altra amb els sèrums corresponents. Després, quantifico la presència de TNF-α secretat per les cèl·lules al medi, cosa que em permetrà deduir-ne la inflamació. I, finalment, comprovo la citotoxicitat de les condicions de cultiu de les mostres per comprovar que la mort cel·lular no ha alterat els resultats de l'experiment.
Després de realitzar aquest experiment, observo que tant el tractament amb crema de cacau com el tractament amb la crema de cacau suplementada són incapaços de disminuir la secreció de TNF-α de les cèl·lules estimulades amb LPS. A més a més, tampoc augmentaven la secreció de TNF-α d'aquestes cèl·lules, per la qual cosa podem afirmar que el cacau no té cap efecte sobre el TNF-α.
Comparant els tractaments després del consum de les dues cremes de cacau entre si, observo que no hi ha diferències entre el consum de les dues cremes. És a dir, el TNF-α secretat és gairebé el mateix en les condicions dels sèrums amb cacau que amb cacau suplementat. Això em permet constatar que els suplements de la crema de cacau no tenen un efecte sobre el TNF-α diferent del consum d'una crema de cacau no enriquida.
Si comparo les condicions dels sèrums amb cacau respecte als que no en porten, observo que tampoc hi ha diferències significatives. Per tant, el tractament amb cacau no afecta la secreció de TNF-α de les cèl·lules. Això em permet afirmar que el cacau no té cap efecte sobre el TNF-α. Així, doncs, el cacau no té efecte antiinflamatori ni proinflamatori per la via del TNF-α.
Si comparo les condicions dels sèrums respecte a la condició de l'LPS, observo un augment de la secreció de TNF-α en les condicions del sèrums comparat amb l'LPS. Aquest augment no està causat pel cacau ni pels suplements, com he justificat anteriorment. Per tant, puc pensar que el que causa aquest increment podria ser la composició del mateix sèrum, ja que s'ha de tenir en compte que prové de persones i que conté altres factors no testats que no s'han tingut en compte en l'experiment. Cal destacar que els voluntaris d'aquest estudi presentaven hipertensió i algun factor de risc cardiovascular, entre altres requisits, de manera que és molt probable que els sèrums presentin TNF-α o algun factor que en provoqui la secreció. Una possibilitat també pot ser que un d'aquests factors de risc cardiovascular sigui la obesitat, que produeix inflamació, de manera que el sèrum ja podria contenir marcadors d'inflamació, com el TNF-α, des d'un principi.
En aquest estudi, he demostrat que els sèrums de pacients que han consumit crema de cacau o crema de cacau enriquida no tenen efecte antiinflamatori sobre el TNF-α. No obstant això, la ingesta d'aquestes cremes de cacau pot tenir efecte sobre altres paràmetres. En concret, s'ha demostrat que la ingesta de la crema de cacau enriquida té efecte antiinflamatori sobre altres biomarcadors d'inflamació, com és el cas de la proteïna C-reactiva d'alta sensibilitat (hsCRP) (R. Solà, Cocoa, hazelnuts, sterols and soluble fiber cream reduces lipids and inflammation biomarkers in hypertensive patients: a randomized controlled trial, 2012). La proteïna C-reactiva és una proteïna que circula per la sang i és produïda al fetge, i els nivells en sang augmenten quan el cos s'enfronta a una infecció o hi ha una inflamació. Segons l'estudi Cocoa, hazelnuts, sterols and soluble fiber cream reduce lipids and inflammation biomarkers in hypertensive patients: a randomized controlled trial, el producte D (cacau + avellanes + fitosterols + fibra soluble) redueix un 33,4% l'hsCRP comparat amb el control del producte de mantega de cacau, cosa que indica un efecte antiinflamatori del producte. La fibra soluble és l'ingredient addicional en el producte que pot ser responsable de la disminució de l'hsCRP. Segons l'estudi, aquest efecte ha estat descrit també recentment en l'efecte antiinflamatori dels polifenols del cacau.
Com que vaig veure que la crema de cacau enriquida provoca una reducció de l'hsCPR, vaig decidir comprovar si amb el TNF-α passa el mateix, ja que els dos són biomarcadors d'inflamació. Però, després d'aquest experiment, puc afirmar que, malgrat que el cacau sigui antiinflamatori per a algunes vies d'inflamació, com és el cas de l'hsCPR, no ho és per a la via del TNF-α.
MATERIALS