Laia García Ferran

Premi Rafael Battestini
Medicina, Ciències de la Salut i de la Vida

Funcionen els remeis de l'avia? Estudi sobre l'efectivitat d'antibacterians naturals



RESUM

Alguna vegada hem sentit parlar de remeis naturals que funcionen per a diferents infeccions o problemes poc importants que moltes vegades no arriben a consultes mèdiques i són freqüents en el nostre dia a dia; gràcies a aquests remeis, millora la nostra vida diària. Actualment donem molta importància als productes naturals, cultius ecològics, aliments bio, medicina homeopàtica i tradicional, perquè tots aquests remeis també tenen importància en la nostra societat.

És per això que em va semblar interessant treballar en aquest aspecte, dins l'àmbit científic aplicat que permet facilitar aspectes de la salut, en el context de la modalitat de batxillerat que vaig cursar i els meus interessos.

Una de les principals raons del tema del meu treball de recerca és perquè penso que ara, més que mai, la gent s'ha acostumat a utilitzar antibiòtics per a coses banals i sense la prescripció prèvia d'un especialista en medicina. Això provoca que molts bacteris també anomenats superbacteris s'estiguin tornant resistents als antibiòtics a causa del mal ús que en fem. I, per desconeixement general, al nostre voltant tenim substàncies naturals que també poden fer la mateixa funció, els anomenats antibacterians naturals. El que pretenc amb aquest treball, principalment, és comprovar que més a prop del que ens pensem tenim remeis naturals per a diferents malalties lleus, per a les quals podem substituir els antibiòtics químics per uns de naturals.

Les fonts d'informació i la varietat de proves que es podien realitzar al laboratori també em van ajudar en l'elecció del tema.

Per a l'estudi del meu treball, vaig escollir tres remeis naturals ben coneguts:
- Una planta: la farigola
- Un bulb: l'all
- Una substància d'origen animal: la mel

El treball està dividit en dues parts:
- Una part teòrica, en què vaig fer una recerca bibliogràfica que em va permetre conèixer quins eren els principis actius que aporten a cada un dels remeis l'all, la farigola i la mel, amb les seves propietats antibacterianes. Aquestes dades teòriques em van permetre també tenir en compte factors que podien ser importants de cara als dissenys experimentals i que podien influir considerablement en els resultats.
- Una part pràctica, amb tres dissenys experimentals diferents, un per a cada remei, que vaig poder dur a terme als laboratoris de la Facultat d'Enologia de la URV.

Vaig plantejar un sol objectiu: comprovar l'efectivitat de cada un dels remeis escollits i provar si les hipòtesis plantejades en cada un dels dissenys experimentals eren certes o falses segons els resultats obtinguts al laboratori, i estudiar-ho per poder extreure'n conclusions.

La realització de les diferents proves al laboratori em van permetre analitzar l'efecte dels tres antibacterians escollits amb dos bacteris diferents, Lactobacillus plantarum i Oenococcus oeni.

En el cas de l'all, la prova escollida va ser un antibiograma amb grups control i diferents dissolucions d'extracte d'all cru i d'all cuinat.

Per a la farigola, vaig treballar amb l'oli essencial, i vaig realitzar una prova de concentració mínima inhibitòria mitjançant plaques de pouets i lectures d'absorbància de les mostres per tal de poder quantificar el creixement dels bacteris en les diferents dissolucions de l'oli essencial de farigola.

Finalment, amb la mel, vaig fer un seguiment del creixement d'Oenococcus oeni en cultius amb dissolucions de mel de diferents concentracions i un grup control sense mel per poder-ho representar posteriorment en una corba de creixement i veure'n les possibles diferències.

Després de realitzar la part pràctica al laboratori, la principal conclusió és la importància d'un bon plantejament previ de cada prova, nombre de rèpliques, grups control, concentracions, condicions necessàries per poder arribar a obtenir uns resultats i poder justificar-los. Tot i aquesta feina prèvia on sembla que tot està controlat, després de realitzar les proves, els resultats no s'obtenen o no són els esperats i aquesta és, penso, la part més important del meu treball, aprendre a interpretar i a intentar justificar aquests resultats no previstos.

La recollida de dades i el seu tractament van fer necessari també l'ús d'altres eines com ara representacions de gràfiques, taules de resultats, criteris per descartar rèpliques o valors allunyats, valors de correcció i altres dades estadístiques que, una vegada aplicades, ajuden a obtenir i comprendre de manera correcta els resultats.

I, com a conclusió final, en resposta a la pregunta que dona títol al meu treball, segons les condicions i les proves realitzades:

Pel que fa a l'all, en la prova de l'antibiograma, no he obtingut creixement bacterià en cap cas, ni si hi ha diferències entre utilitzar-lo cru o cuinat. El que sí que puc assegurar és que si no hagués planificat un grup control negatiu, hauria deduït i arribat a la conclusió que l'all té un poder antibacterià molt potent que inhibeix totalment el creixement, és a dir, s'hauria extret una conclusió incorrecta. D'aquí la importància de realitzar un bon disseny experimental.

En el cas de la farigola, puc afirmar que té un efecte bacteriostàtic, és a dir, que inhibeix el creixement bacterià i, més concretament, fa que sigui més lent. Penso, però, que cal afegir que jo he treballat amb oli essencial i de ben segur que quan es fa una infusió amb farigola la concentració d'oli essencial es minimitza, però no descarto que hi pugui haver altres components que també afectin el creixement bacterià o, com a mínim, el seu ritme.

Quant a la mel, en les condicions en què he realitzat la prova, l'efecte obtingut sobre els bacteris ha estat totalment contrari a l'esperat. Vaig fer la prova experimental amb dissolucions de mel i he pogut deduir que potser la mel presenta un efecte antibacterià principalment quan està com a tal i, quan es dissol, perd part de la propietat estudiada o es fa menys evident envers altres efectes d'altres substàncies presents. De fet, antigament s'utilitzava la mel directament sobre les ferides per evitar infeccions i no en dissolucions.

Com a valoració global, la realització de les diferents parts del treball de recerca m'han permès aprendre la importància de fer un bon plantejament inicial de les proves, tenir un primer contacte amb el treball al laboratori, aprendre a seguir un protocol, utilitzar eines, microorganismes vius, cultius diferents i aparells per obtenir dades i poder quantificar els resultats i després intentar entendre-ho, justificar les dades i extreure'n conclusions.

He après que, en ciència, el que s'obté no sempre es correspon amb el que esperes a priori, però aquesta és potser la part més engrescadora i que més em motiva a continuar.

MATERIALS

 

Tornar a Guanyadors 2019